Voor je kind(eren)

Elke ouder herkent het waarschijnlijk wel: opgroeiende kinderen kosten handen vol geld! Helemaal wanneer zij op de leeftijd komen dat zij willen studeren of het rijbewijs willen gaan halen. Veel jonge ouders besluiten dan ook om geld opzij te zetten om zo te sparen voor toekomstige uitgaven voor de kinderen.

Welke spaarvorm kiest u voor uw kind?
Belangrijk is om vooraf te bedenken of u een bedrag ineens wilt storten of maandelijks een vast bedrag wilt sparen. Tevens moet u uzelf de vraag stellen of u tussentijds over het gespaarde bedrag wilt kunnen beschikken en wie de beschikking krijgt over de rekening: u of uw kind.

Spaarrekening voor het kind
Een spaarrekening voor uw kind is doorgaans zeer eenvoudig af te sluiten. Vaak met aantrekkelijke voorwaarden. Bijvoorbeeld met een rentebonus op de verjaardag van uw kind. U bent vrij om een bedrag op de rekening te storten wanneer het u uitkomt. Nadeel is wel dat het enige spaardiscipline vraagt.

Kinderspaardeposito
Naast een gewone spaarrekening kunt u ook kiezen voor een kinderspaardeposito. Deze vorm van sparen is uitermate geschikt wanneer u éénmalig een aanzienlijk bedrag wilt storten. Voor een vooraf afgesproken periode doet u afstand van het geld. Na afloop van de periode komt het geld weer vrij. Vaak loopt zo’n periode tot de 16de of 18de levensjaar van het kind.

Kinderspaarplan/Studieverzekering
Bij een kinderspaarplan gaat u een (inleg) verplichting aan voor een langere termijn. Dit kan in de vorm van een spaarrekening bij een bank of een studieverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Vaak is er ook een vorm van overlijdensrisicoverzekering aan deze vorm gekoppeld. Mocht u onverhoopt overlijden, dan ontvangt uw kind op de afgesproken einddatum toch het beoogde spaarkapitaal.

Kinderrekening
Naast het openen van een spaarrekening voor kinderen is het verstandig om uw kind op jonge leeftijd te leren omgaan met geld. Dit kan door het open van een eigen (spaar)rekening. Op deze eigen rekening kan dan bijvoorbeeld het zakgeld gestort worden. Meer informatie over de financiële opvoeding van uw kind vindt u opwww.nibud.nl.

Als u geld spaart op een rekening op naam van uw kind, dan kunt u te maken krijgen met schenkingsrecht. Spaart u maandelijks of jaarlijks voor uw kind dan is het bedrag vrijgesteld tot ca. € 5.200,- per jaar. Ook heeft uw kind vanaf zijn 18de levensjaar zelf de beschikking over dit gespaarde kapitaal. Spaart u op een rekening op uw eigen naam en wilt u het op bijvoorbeeld de 18de verjaardag aan uw kind ter beschikking stellen, houdt u dan rekening met deze schenkingsrecht belastingregels. Bij leeftijd kind tussen 18 en 40 jaar is de vrijstelling tot 52.752 euro als schenking wordt besteed aan dure studie of eigen woning en er is geen gebruik gemaakt van de verruimde vrijstelling 2014. Meer informatie en een handige rekenhulp vindt u op www.belastingdienst.nl.
 
Finenzo Krommenie helpt u graag bij het bepalen van de juiste spaarvorm voor u of uw kinderen.
 
Informatie of  Afspraak maken
Kies een vestigingInformatie Vraag stellen Afspraak maken
Zijn uw voeten goed verzekerd?

Klik hier!

 

Op zoek naar
de actuele
hypotheek-
rentes?

Klik hier!